Een Kleine Ode Aan

De ‘Problemata’

Vandaag de derde post in de nieuwe wekelijkse rubriek ‘Een Kleine Ode Aan’. In maximum 250 woorden looft een Nederlandse of Vlaamse auteur een al dan niet vergeten filosofisch pareltje.

Kleine ode aan:
Problemata (toegeschreven aan Aristoteles)

Door:
Pieter Adriaens (KU Leuven)

Weet u waarom zowel vogels als harige mannen zo wulps zijn? Sommige filosofische teksten uit de antieke oudheid zijn een onuitputtelijke bron van verbazing. Neem nu de zogenoemde Problemata – een compilatie van natuurfilosofische teksten die wellicht onterecht worden toegeschreven aan Aristoteles. Het boek bevat ongeveer 800 vragen die nagenoeg allemaal betrekking hebben op natuurlijke fenomenen, zoals dronkenschap, ‘dingen die stinken’ (Boek 13) en anale seks bij homoseksuele mannen. Vanuit hedendaags perspectief zijn sommige vragen, en de meeste antwoorden, volstrekt onbegrijpelijk, voornamelijk omdat ze zijn gebaseerd op de toenmalige leer van de lichaamsvochten, de zogenoemde humorale pathologie. Het antwoord op mijn beginvraag is bijvoorbeeld: ‘Omdat ze veel vocht bevatten.’ (Boek 4, Vraag 31) De bevreemding die daarmee gepaard gaat, is op zich al een goede reden om het werk ter hand te nemen. Daarnaast valt ook de vrijmoedigheid van de auteur op, onder meer in Boek 4, dat volledig is gewijd aan vragen over seks. Wat dacht u van de volgende vraag: ‘Waarom genieten bepaalde mannen van passieve [anale] seks en waarom begeren sommige eveneens ook een actieve rol en andere niet?’ (Boek 4, vraag 26) De antwoorden zijn minder belangrijk dan de vaststelling dat een dergelijk onderwerp betamelijk was voor een filosoof. Sinds de christelijke middeleeuwen is het filosofische enthousiasme omtrent seksualiteit sterk bekoeld. Tijd voor een remonte!

 

Meer lezen?

 

Pieter R. Adriaens & Andreas De Block (2015). Born This Way: Een Filosofische Blik op Wetenschap en Homoseksualiteit. Leuven: LannooCampus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s