Door Bij Nader Inzien (redactie)

November zit erop. Tijd voor een terugblik, en wel een redactionele terugblik. Vanaf nu zal er aan het eind van elke maand BNI Tipt verschijnen, geschreven door een van onze redacteuren. BNI Tipt is een selectie van 3 BNI blogs. Minimaal één blog is verschenen in de afgelopen maand, en één van de drie komt uit het ‘BNI-archief’. Want er zijn zoveel mooie blogs verschenen op BNI, en veel daarvan zijn opnieuw (of nog altijd) relevant en het lezen waard, ook al zijn ze misschien van een paar jaar terug. Noem het een aanzet tot duurzaam bloggen.

Hoofdredacteur Fleur Jongepier trapt af, en geeft voor deze maand de volgende BNI-tips:

Seks op doktersrecept, door Lotte Spreeuwenbergen Martha Claeys (beide PhD Universiteit van Antwerpen)

Misschien een wat opmerkelijke keuze voor BNI Tipt, want het gaat hier eigenlijk niet om een blog maar een stuk ter inleiding op een podcast. Maar de publieksfilosofie verandert, en verandert richting meer audio-visuele publieksfilosofie. Ik vind dat persoonlijk een prettige ontwikkeling, want het maakt tandenpoetsen en fietsen naar het station zo veel prettiger. Vooral als het een goede podcast is, waar de interviewers daadwerkelijk nieuwsgierig zijn, open-minded, en moeilijke vragen – bijvoorbeeld over seks – niet schuwen. Luisteren dus, die podcast van Lotte en Martha (https://soundcloud.com/kluwenpodcast(Psst, in de wandelgangen wordt ook al gepraat over een BNI podcast!)

Wie gelooft er nog in menselijke waardigheid?  Door Jurriën Hamer (destijds PhD aan de Universiteit Utrecht, nu werzaam aan het Rathenau Instituut)

Ja, wie gelooft daar nog in? Dit was, toen Jurriën Hamer het stuk schreef, een terechte vraag, en die vraag is helaas niet minder urgent geworden. Het is een longread, maar persoonlijk kan ik die altijd wel appreciëren. In de landelijke kranten krijg je immers maar 600-800 woorden, en BNI is er juist ook voor de lange adem, zo nu en dan. Heb je wat lange adem over dit weekend, lees dan dit stuk, waarin Jurriën een onderscheid maakt tussen 3 mogelijke antwoorden op de vraag welke redenen we zouden kunnen hebben om anderen te respecteren: (1) uit eigenbelang, (2) omdat mensen gewoon waardevol zijn, en (3) omdat jezelf begrijpen anderen respecteren inhoudt. Enjoy.

Psychiaters kunnen geweldsdelicten voorkomen – maar tegen welke prijs? Door Matthé Scholten (postdoc aan de afdeling medische ethiek van de Ruhr Universiteit Bochum)

Dit stuk van BNI-collega Matthé dat vorig jaar verscheen blijft relevant, simpelweg omdat de vraag hoe we moeten omgaan met personen met een psychiatrische stoornis die misdrijven hebben begaan of ‘gewelddadig’ zijn (de ambiguïteit van deze twee opties vormt de spil van het stuk), relevant blijft. Matthé pakt met chirurgische precisie de vraag aan hoe ver we zouden moeten gaan, en komt met confronterende cijfers over hoeveel personen we zouden moeten overplaatsen naar een gesloten afdeling om een bepaalde hoeveelheid geweldsdelicten te voorkomen. Dit stuk is overigens niet alleen relevant voor degenen die in deze thema’s geïnteresseerd zijn – filosofisch of anderszins – maar ook voor degenen die 1984 ooit hebben gelezen, en/of zich enige zorgen maken over ontwikkelingen omtrent bijvoorbeeld predictive policing (de politie die steeds vaker algoritmes gebruikt om criminaliteit te voorkomen). Hoe ver moeten we gaan om mogelijke criminaliteit tegen te gaan? Lees dit stuk.


Meer:

Volg ons op

TwitterInstagramFacebook

Op de hoogte blijven per mail?

Wanneer wil je een e-mail ontvangen?

Steun ons

Doneer Word vriend